ginkgo biloba

A gingko biloba ismertetése

Ginkgo bilobáról röviden

2017. január 03. 22:16 - egeszseges

A páfrányfenyő, Ginkgo biloba lombhullató gyógynövényként ismert kétlaki fa, a páfrányfenyők Ginkgophyta törzsének egyetlen ma élő faja. 270 millió évvel ezelőtt a perm időszakban fejlődtek ki közeli rokonai, melyeknek levelei már hasonlítottak a mostani páfrányfenyőéhez. A Ginkgo biloba Kelet-Kínából származó, napjainkban világszerte elterjedt gyógy- és dísznövény.

Az egyik leghosszabb életű fa. Élő kövület, nincsenek közeli rokonai.

Koronája ellenáll a szélnek, hókárnak, fája a kártevőknek. 20–35 méteresre nő meg. Az ágai már fiatalon is erősek, vastagok, a kéreg barnásszürke-sötétbarna, mélyen repedezett vagy hálósan barázdált, a törzsén bütykök találhatók.

ginko3.jpg

A ginkgo kétlaki, lombhullató fa. Levelei a hosszúhajtásokon csavarvonalban, a törpe- hajtásokon 3-5-ös csomókban helyezkednek el. Legyező formájú levelei, bőrszerűek, erezetük villás, a levéllemez középen mélyen bemetszett. A feltűnően puha, hosszú szárú levelek világos- vagy középzöld színűek. Csonthéjas termése éréskor vajsav- tartalma miatt kellemetlen szagot áraszt.

A páfrányfenyőlevelek flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. A terpenoidokat a ginkgolidok és a bilobalidok képviselik.

Több klinikai vizsgálatban megállapították, hogy a Ginkgo biloba javítja a perifériás és agyi vérátáramlást, fokozza az agy oxigénhiánnyal szembeni toleranciáját, csökkenti a vér viszkozitását, gátolja a vérlemezkék összetapadását. Gyógyászati céllal leveleit használják.

A Ginkgo-kivonat három fő mechanizmussal fejti ki hatását, fokozza a vérkeringést, antioxidáns és véralvadásgátló aktivitása is van. Hatásai jórészt a ginkgolidokhoz köthetők.

Több vizsgálat igazolta, hogy a Ginkgo biloba kivonata szignifikánsan csökkenti a betegek szédülését a kontrollcsoporthoz viszonyítva, amennyiben a szédülés oka agyi keringési zavar. Fülzúgás csökkentésére csak enyhe esetekben alkalmazható hatásosan.

A páfrányfenyő kivonatát szellemi teljesítmény fokozó hatása miatt alkalmazzák a elbutulás kezelésében, és kísérő tüneteire kifejtett hatását vizsgálták. Több, placebóval ellenőrzött, randomizált, kettős vak vizsgálatban a placebónál hatásosabban csökkentette a tüneteket. Más vizsgálatok szerint egészségesek szellemi teljesítő- képességének, terhelhetőségének fokozására is alkalmazható.

Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben lévő flavonoidok hatása miatt jó értágító, biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, és javítja az agyi vérellátást is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginkgobiloba.blog.hu/api/trackback/id/tr625299115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása