ginkgo biloba

A gingko biloba ismertetése

A Ginkgo biloba gyógyhatású anyagai

2017. február 03. 22:41 - egeszseges

A Ginkgo biloba levél hatóanyagainak vegyi összetételét a jelenlegi kutatások állása szerint Flavonoid, és Terpencsoportra oszthatók. Eddig 40 flavonoid- glikozidát és 6 terpenszármazékot határoztak meg.

A Flavonoid csoport jelentősebb hatóanyagai a Kaempferol, Quercetin, Isorhamnetin, Cumarsav.

A terpencsoportba tartozó hatóanyagok közül a Ginkgolid és a Bilobalid a leg- jelentősebbek. Ez a két hatóanyag kizárólag a Ginkgo bilobában fordul elő. A leg- aktívabb tagja a csoportnak a Ginkgolid B, mely nagyrészben adja a ginkó csoport gyógyító hatását. A ginkó levélben 0. 2% Ginkgolid B hatóanyag van. A ginkó levél tartalmaz még szerves savakat, ascorbinsavat melyek a kivonat savas vegyhatását és vízben oldhatóságát teszik lehetővé.

fitoterpiaginko.jpg

Európában a XIX. század közepéig a hagyományos orvoslás fő eszköze a fitoterápia volt, vagyis a gyógynövényeken alapuló készítmények használata. Az idők folyamán a gyógyászatban előtérbe kerültek a szintetikus kémiai vegyületek és feledésbe merültek a régi természetes eredetű szerek. Az utóbbi időben mind többet kezdenek foglalkozni a természetes gyógymódokkal és a gyógyító hatású anyagot tartalmazó növények hatóanyagaival.

Így irányult a figyelem a Ginkgo bilobára melynek magját tapasztalati alapon évszázadok óta használták az érrendszer erősítésére, a vérkeringés javítására. Ismert dolog, hogy a vérkeringés zavarainak keletkezésében három fő tényezőnek van szerepe, ezek, a vér tulajdonságainak megváltozása, az érfal átjárhatóságának változása és a szöveti anyagcsere zavara.

A Ginkgo kivonat, a lipidperoxidácio gátlása révén növeli a szövetekben, különösen az agyszövetben az oxigén, valamint a glukoz felvételt és hasznosítást ily módon az agysejtek újjáépülése gyorsul. Bizonyos mértékig az agyihypoxia ellen is véd. A túlzott lipidperoxidácio során szabadgyökök is keletkeznek, melyek a sejtek falának károsodását okozzák, ezeket a szer képes közvetlenül lekötni.

A szervezetben a kedvező hatást ezek a mechanizmusok együttesen hozzák létre, ami főleg az agyi és a végtagi mikrocirkuláció javulásában mutatkozik meg.

A ginkó levelet gyógytea vagy egyéb kivonat elkészítése céljából június július hónapokban kell begyűjteni mert hatóanyagtartalma ilyenkor a legmagasabb A begyűjtött leveleket megmosás és szárítás után lehet tárolni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginkgobiloba.blog.hu/api/trackback/id/tr385372873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása